Nötkött från Polen – Ett smakrikare alternativ

mars 01, 2016

jankograsaker3

Djurhållning

Våra upprepade besök, både förvarnade och oannonserade, bekräftar den goda djurhållningen på de gårdar där djuren tas ifrån. Transporten från gård är inom korta avstånd. Djuren är lugna från transport till slakt vilket medför till rätt Ph värde i köttet och mindre ”stresskött”. För att köttet ska kunna hålla en jämn och hög kvalité så kontrolleras varje djur noggrant av veterinärer som är heltidsanställda vid respektive anläggning. Djuren föds ofta upp av bönder som har lite mindre gårdar och därför har väldigt bra kontroll över sin verksamhet och djurens välmående.

Säkerhet

Vid varje leverans medföljer följesedel, handelsintyg och laboratoriedokument enligt den standard som svensk lagstiftning kräver. Polen är sedan 2004 medlem i EU och följer det spårbarhetssystem som gäller för alla medlemmar i EU gällande spårbarhet och kontroller av kött. Polen föder upp ca 5,5 miljoner nötkreatur per år, jämförelsevis föds det upp ca 1,4 miljoner nötkreatur i Sverige.

Utveckling

De senaste åren har Polskt nötkött fått ett mycket bättre och välförtjänat rykte då kunskapen i alla led har växt och därmed kvalitén på köttet. Bonden har insett att en god djurhållning med rätt fodring leder till ett friskt djur med hög fetthalt och hög kvalitét varefter bonden kan få mer betalt för sitt djur. Det ligger mer kvalitetstanke från bondgård till färdigstyckad detalj. Efter våra återkommande besök/inspektioner kan vi säga att Polen erbjuder riktigt hög kvalitét i djurhållning, kanske den bästa vi sett. Vi har sett kossor som behandlas som husdjur som påminner mycket om den japanska och mytomspunna Kobedjurets hantering.

Smak
Det polska köttets högre och naturligare köttsmak är jämföbart med många andra länders kött. Det mer marmorerade köttet (selected) är ytterligare mer marmorerat och har ännu högre köttsmak. Detta kött använder vi på JR Kött för att producera exclusiva hamburgare, oftast på högrev & bringa. Det enda som vi tycker kan jämföras med liknande höga kvalité och naturliga smak är det svenska köttet när det är som bäst. Polen ”selected” med köttdetaljer som biff, entrecoté, högrev, oxfilé, med eller utan ben, är enligt de flesta köttkunniga experter det bästa, smakrikaste och prisvärdigaste valet.  

 

AG
Johan Jureskog driver idag bland annat restaurang AG som är en köttälskares Mecca. Johan har länge förespråkat det polska köttet, just för den goda köttuplevelsen som det polska köttet ger. Johans helhetskoncept är helt enkelt att ha dom bästa köttbitarna i sin hängkyl till sin meny . Det polska köttet är en storsäljare från menyn och trängs med bland annat Japanskt Kobe.

 

AG Entrecote 300g, Victoria selected, Polen

Husets entrecote serveras med bearnaisesås, tomat & sallad med parmesan Served with sauce béarnaise, tomato & salad with parmesan

  • Mamorering: 8/12
  • Smakintensitet: 8/12
  • Mörhet: 8/12

”Tillsammans med JR Kött och vår polska styckare Adam Bentowski har vi tagit fram en linje toppmamorerad entrecôte, Polen som köttland har ett oförtjänt rykte. Deras jordbruk har aldrig moderniserats och därför, enkelt uttryckt, lever djuren ett lugnt, bekymmerslöst och långt liv innan slakt. Vilket resulterar i ett fantastiskt kött fyllt med både smak och insprängt fett. På styckeriet har AG och vår systerkrog Rolfs Kök en egen kvalitetsansvarig, Victoria, därav namnet. Njut!”